Úplný ROVERSKÝ KMEN – 16.ročník – 2012-13

ROVERSKÝ KMEN16.ročník z let 2012-13 nelze zřejmě nazvat klasickým „starým dětským časopisem“ – ať už pro to slůvko „starý“ či slůvko „dětský“. Nicméně má na tomto webu své místo – patří do pestré mozaiky časopisů pro děti a mládež, které v naší republice vycházely či pořád ještě vycházejí. Na www.detske-casopisy.cz je archivováno i ostatních 12 ročníků.

ROVERSKÝ KMEN časopis pro rovery a rangers vycházel 5x ročně (podle školního roku) a pro registrované členy Junáka bylo předplatné řešeno v rámci on-line registrace. Pro JUNÁK – ČESKÝ SKAUT (nový název organizace od 1.4.2015 – Junák se vrátil k původnímu názvu s nímž v roce 1914 začínal) jej vydávalo Tiskové a distribuční centrum Junáka.

Šéfredaktorkou 16.ročníku ROVERSKÉHO KMENE byla Dominika Potůčková – Julča.  Sazbu a grafiku dělala  skvěle Jitka Turbáková.

Číslování časopisu je méně tradiční – „dvojí“ – v levé části hlavičky je vyrazně nasázeno 10/12, 12/12,  2/13, 4/13, 6/13 – což značí měsíc/rok vydání a v pravé části hlavičky je  drobněji napsáno „ročník 16, číslo 76, říjen 2012″.

Protože se jedná v první řadě o „spolkový“ časopis, přispívají do něj především členové Junáka s tématy, které skauty roverského věku (cca 15-24 let) zajímá. Nezasvěcený čtenář tedy může být nepatrně zaskočen třeba používáním přezdívek nejen v textu, ale i u autorů článků, fotografií a koneckonců i v samotné tiráži ROVERSKÉHO KMENE.

Pro stručné seznámení s časopisem si stojí za to (mimo letmého prohlédnutí obálek) přečíst třeba úvodník 76.čísla, kde Dominika Potůčková píše: „„Co se dá o jídle psát?“, honilo se mi hlavou, když padl návrh, aby se jídlo stalo tématem říjnového čísla Roverského kmene. Postupně se ovšem ukázalo, že způsobů, jak se na jídlo dívat, je poměrně hodně a všechny jsou zajímavé a aktuální. Na Zemi je nás čím dál víc, je třeba živit hodně lidí a není tedy jedno, jak s potravinami nakládáme. Kupovat bio potraviny je dnes hodně trendy, podobně jako pít „férovou“ kávu nebo čaj. Gastronomie rozšiřuje své pole působnosti – od přípravy hmyzu po pokusy kombinovat zdánlivě nekombinovatelné potraviny. Do přírody můžeme dnes vyrazit se superešusem, o kterém se mohlo našim rodičům jen zdát. Nemít zahradu a přesto mít doma kompost také už není nemožné. Téma má ale i svou hodně vážnou notu – setkat se s někým, kdo trpí tzv. poruchou příjmu potravy, je bohužel docela běžné, a proto i o tomto přinášíme článek. Všechna témata nás vedla k řadě otázek. Jak nakládat s potravinami, abychom byli k druhým i k životnímu prostředí ohleduplní? Je bio opravdu zdravější, jak se často uvádí a je to na biu opravdu to nejdůležitější? Je nakupování férových surovin lepší než nakupování konvenčních? Má význam vybrat si namísto argentinského jablka české? A co toto rozhodování znamená pro zemědělce? Co doma dělat s odpadem v přírodě rozložitelným? Jaké jsou výhody a nevýhody stravování ve fast foodech? Co obnáší studium gastronomie? Je lepší koupit plastovou nebo kovovou misku? A nakonec jsme si pokládali i otázky tíživější. Co vede člověka k tomu, že začne hubnout natolik, že to ohrožuje jeho zdraví? Jaké příznaky a jaké důsledky mají poruchy příjmu potravy a jak se dají řešit? A co dělat, když se s problémem potýkám já sám nebo kamarád z oddílu či ze školy? Odpovědi jsme hledali s řadou zajímavých lidí. O bio potravinách jsme si povídali s profesorem a vedoucím katedry chemie Technické univerzity v Liberci a zakladatelem a instruktorem kurzů Orbis Kaktus Josefem Šedlbauerem zvaným Sup (Nechci kropit konvičkou poušť). S Mydlinkou jsme hledali cesty, jak mít doma kompostér, který neobtěžuje domácnost (Jak z odpadu udělat surovinu? Kompostuj“). Se Sestrou jsme se zase zabývali otázkami konvenčního, extenzivního a lokálního zemědělství. Přispěli i dva čeští zemědělci. Jak jdou jejich potraviny na odbyt, si můžete přečíst v článku Potraviny a lokální zemědělství. S několika rovery a rangers jsme pátrali po tom, proč chodit či nechodit do fast foodů (Dá se dobře rychle najíst?). Veronika Šuráňová, psychoterapeutka a externí lektorka občanského sdružení Anabell, v článku Jsem tlustá odpovídala na naše otázky týkající se anorexie a mentální bulimie. Ani v tomto čísle se nevěnují články jen tématu, ale i tomu, co se dělo a děje ve skautském světě, co dělat s roverským kmenem či družinou a mnohému dalšímu. Přesvědčte se sami. A když budete chtít, budeme moc rádi, napíšete-li nám, jak se vám první číslo v tomto školním roce líbilo.“

Stáhni si (jako registrovaný uživatel tohoto webu) do svého tabletu, pc nebo notebooku archivované číslo časopisu ROVERSKÝ KMENkliknutím na náhled strany:

ROVERSKY_KMEN_16.rocnik_(2012-13)_cislo_76

ROVERSKY_KMEN_16.rocnik_(2012-13)_cislo_77

ROVERSKY_KMEN_16.rocnik_(2012-13)_cislo_78

ROVERSKY_KMEN_16.rocnik_(2012-13)_cislo_79

ROVERSKY_KMEN_16.rocnik_(2012-13)_cislo_80

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *